
03 oct. Apareix algú nou a casa… Un nou germà/ana
I apareix algú nou a casa… Un nou germà/ana… Moltes families decideixen tenir més d’un fill, per lo que són moltes les que es troben amb algun que altre problema alhora d’incorporar aquesta persona nova.
Tant a nivell personal com familiar existeixen determinats canvis, els quals s’han de tenir presents per anticipar-se a ells.
Quins canvis trobem en els pares?
Generalment ens trobem amb canvis a nivell d’organització. Amb l’aparició d’un altre fill, la feina incrementa per tant, preparar-se amb anterioritat i organitzar-se, disminueix els efectes d’estrès.
Un altre canvi amb el que podem torbar-nos, és el cansament acumulat. Això es deu al fet de tenir que adaptar-se a la situació del bebè nou (a nivell alimentari com d’horaris de descans). Si a això li sumem la cura d’altres fills, el cansament augmenta.
La relació de parella també es troba alterada ja que existeix menys temps per dedicar-se a ella. En aquest aspecte hem d’intentar mantenir un temps per gaudir d’ella i pactar determinats moments com sopars, compres,…
No podem oblidar el prendre un temps per si mateixes; generar un temps de “soledat” i tenir-lo com essencial. Aquest aspecte ens ajudarà a “recarregar les piles” i canalitzar els estats d’estrès.

Escoltant al nou germà/ana
¿Quins canvis trobem en els nostres fills?
Els fills grans poden presentar un gran ventall de sentiments i emocions; des de rebequeries i plors, fins il·lusió per el bebè recent arribat. Alguns nens (sobre tot d’edats compreses entre 1 i 3), poden realitzar regressions; conductes ja adquirides semblen oblidar-se.
En aquestes edats, l’expressió de sentiments no resulta fàcil, per tant és necessari posar-nos en el seu nivell i explicar-li amb comprensió els canvis que existiran en relació a l’organització i/o l’atenció mostrada.
En nens més grans de tres anys, poden existir certes rebequeries i culpa ja que, segons la seva creença, l’atenció deixarà de ser absoluta para ell.
En aquests casos hem d’insistir en la veritat d’aquesta emoció però fent accent en que a pesar d’haver una persona nova a casa, es seguirà mantenint certs moments, espais,… que solament seran d’ell.
Què podem fer per treballar amb la situació?
- Fer partícip al fill gran de tot allò relacionat amb el nou bebè; distribució de l’habitació, colors, joguines,… En moltes ocasions és important poder escollir un regal per a que el bebè que acaba d’arribar li entregui al germà gran.
Aquest aspecte crea un nexe d’unió important i emfatitza el paper del germà. Es sentirà important i emocionat ja que a pesar de tot, rep un regalo.
- Fer-lo partícip de tot el procés d’embaràs; ensenyar-li ecografies, deixar-li tocar la panxa, fer que li parli,…
És important que en el moment del part el fill gran es trobi a prop, bé amb el pare fora o bé amb algun familiar. D’aquesta manera es sentirà integrat.
S’aconsella que quan el fill gran vegi al seu germà/ana, no es trobi a sobre de la mare. S’ha d’intentar rebre al fill gran en una abraçada mentre el fill petit reposa al bressol.
- Dedica un temps exclusiu per el fill gran, on pugueu compartir una pel·lícula, un conte, anar a comprar,… Aquest espai és molt important que ho realitzin tant el pare com la mare amb el fill gran en exclusivitat. Aquest espai haurà d’estar pautat a diari ja que l’ajudarà a sentir-se enfortit.
- Prepara al fill gran abans de l’arribada sobre tots els canvis possibles (distribució habitacions, sorolls, joguines, menjars, atencions,…). Aquest punt ha de ser explicat pausadament i amb proximitat, sempre utilitzant un vocabulari que pugui ser entès per ell.